Juleluke 11, 2024

«11th Dimension» – Julian Casablancas

(Cult/RCA/Rough Trade, 2009)

Julian Casablancas er kanskje mest kjent som den karismatiske frontfiguren i New York-bandet The Strokes, men med «11th Dimension» fra hans soloalbum «Phrazes For The Young» som kom ut i 2009, tok han både musikken og fansen med på en ny reise. Selv om denne låta helt klart inneholder gjenkjennelige elementer fra den indierock-melodiske The Strokes-lyden, bryter Casablancas lett med rockens klassiske konvensjoner der han kaster seg ut i et landskap av elektroniske beats og et lappeteppe av forskjellige synth-lyder.

Når man hører på «11th Dimension», er det tydelig at Casablancas hadde et ønske om å eksperimentere. Låta er åpenbart inspirert av 80-tallets synth-pop og new wave, og den instrumentale innrammingen passer Casablancas’ særegne stemme perfekt. Tittelen «11th Dimension» høres ut som noe som er hentet fra en sci-fi-roman, og på mange måter er det muligens det den er; en slags metaforisk reise inn i ukjente verdener, både musikalsk og mentalt. Flere har antydet at tittelen kan være inspirert av strengteori, en vitenskapelig idé som foreslår eksistensen av flere dimensjoner, men dette skal visstnok ikke Casablancas selv ha bekreftet eksplisitt. Dog er tolkningen interessant med tanke på både låttittel og musikkvideo. For oss lekfolk er det sikkert greit å forholde seg til at låta sannsynligvis handler mer om verdensanskuelse enn om fysikk.

Under innspillingen av «11th Dimension» lekte Casablancas seg med ulike teknikker, og med hjelp fra produsent Jason Lader brukte han keyboards, synthesizere og andre passende instrumenter for å skape låtas distinkte lyd. Musikkvideoen til «11th Dimension» er like retro-futuristisk som lydbildet i seg selv. Her navigerer Casablancas gjennom surrealistiske, historiske og framtidige dimensjoner. Gjennom «11th Dimension» viste Julian Casablancas seg som en drømmende kunstner som våget å utfordre både seg selv og sitt publikum. Låta står som en påminnelse om at musikk ikke bare kan underholde, men også inspirere og åpne dører til nye måter å tenke på. Akkurat som Oscar Wildes essay «Phrases And Philosophies For The Use Of The Young» som kom ut for 130 år siden. Dette reflekterer Casablancas’ fascinasjon for vitenskap, litteratur og filosofi, og albumet som helhet er en utforskning av ideer som strekker seg noe utover tradisjonell popmusikk.